Luftige fastelavnsboller med en vri!

Deilige boller fylt med syltetøy og krem. Men hvordan får du dem luftige og saftige? Og med ny og spenstig vri? Svarene finner du her.

Vi kunne tatt hele historien om hvorfor vi feirer fastelavn. Fortelle at den stammer fra en kristen tradisjon og betyr «kvelden før fasten». Og videre om at det handlet om å fråtse mest mulig før de måtte holde seg i tøylene i 40 dager. Men vi tror du er mest interessert i å bake smakfulle fastelavnsboller. Her får du oppskriften.

En skikkelig digg bolledeig
Gjærdeigen er førstepri. Smaker fyllet fortryllende, mens toppen og bunnen er tørre som papp – ja, da er du like langt. Derfor har vi funnet frem en oppskrift som gir deg skikkelig saftige og smakfulle fastelavnsboller. De 3 nøklene til smidig deig og luftig bakst er: kald melk, lang eltetid og langsom heving. Samtidig har vi tenkt på at du skal kunne kose deg med flere boller uten å få vondt i magen. Derfor inneholder oppskriften lite gjær, mens havregryn, kesam og egg er lagt til. På den måten er du snill med kroppen, selv på fastelavnssøndag.

Til bolledeigen trenger du: 
800 g siktet hvetemel
100 g havregryn
3 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
100 g sukker/Sukrin Gold
100 g kesam
50 g meierismør i terninger
1 egg
5 dl kald melk
Egg til pensling


Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin. Deretter tilsetter du egg, kesam og melk. Elt deigen i minst 10 minutter til deigen slipper bollen. Så har du oppi meierismøret delt i terninger – og elter i 5–10 minutter til. La deigen heve på et lunt sted i minst 2 timer. (Om du ikke har tid til å vente såpass lenge, må du bruke mer gjær.)

NB Dersom du ikke vil bruke sukker i deigen, pass på at du velger Sukrin Gold – og ikke vanlig sukrin. 


Lag 1: Hjemmelaget syltetøy på 3 sekunder

Når bollene står i ovnen, går du videre til fyllet. Selvlaget er vellaget, sies det. Det er vanskelig å argumentere imot, spesielt når du sammenligner ferskt, hjemmelaget syltetøy med det som i månedsvis har stått på glass. Og når det kun tar få sekunder å blande sammen et friskt og smaksrikt bringebærsyltetøy, kvalifiseres ikke innsatsen som et potensielt hinder heller. 

Fremgangsmåten er nesten for enkel til å liste opp:
Kjøp frosne bringebær
Tin bringebærene
Rør sammen bringebær med sukker eller Sukrin Gold (1 ss per 100 g bær)
Smør et tykt lag på hver en halvdel av bollen

Lag 2: Topp syltetøyet med syndige smakskomboer

Saftige fastelavnsboller fylt med ferskt bringebærsyltetøy og de 3 alternativene under, gir vann i både små og store munner. Men så er det en gang slik at smaksløkene er rå på å velge ut favoritter. Velg det som frister mest som lag nummer 2, eller unngå anger og fyll opp et etasjefat med fastelavnsboller i alle varianter. 


Pisket krem med revet sjokolade
Går du alltid for kaker dekket med krem, er det ingen grunn til å snu ryggen til den fluffy fløten. Men gi kremen et dryss med revet sjokolade etter du har lagt den oppå syltetøyet. Bringebær, krem og sjokolade er en tradisjonell kombinasjon, men farlig god.

Banan og vaniljekrem
Er du svak for vaniljekrem? Den milde, søte smaken burde finnes i alle slags bakverk, er det noen som hevder. (Vi nekter ikke om du anklager oss for å stå bak påstanden.) Men her er ingrediensen som gjør fastelavnsbollen fullkommen: banan. 

Legg noen tynne skiver banan oppå bringebærsyltetøyet, før du smører tykt på med vaniljekrem. Vanilje, bringebær og banan – sammen er de nesten uslåelig. Vil du ha en lettere variant? Da bytter du bare ut vaniljekremen med vaniljekesam.

Luftig sjokolademousse med chili
Sjokolade og bringebær balanserer hverandre. Syrligheten i bærene gjør at sjokoladen ikke blir for mektig, mens sødmen i sjokoladen hindrer bærene i å gå for langt ned på pH-skalaen. Harmoni er vel og bra, men vil du gi fastelavnsbollen litt futt, blander du 1 krm chilipulver i sjokolademoussen. Ikke vær redd, chilismaken blir ikke for fremtredende. Det du får, derimot, er en fastelavnsbolle med spennende touch.

Så til slutt, et lett dryss med melis på toppen og fastelavnsbollene er klare for å triumfere som nybakte favoritter.

God fastelavnssøndag!

Oppskriften har vi fått fra Kitch´n // Maggi Gausel // godtnok.no