Husk fastelavn på søndag!

Det er lite som slår duften av nystekte fastelavnsboller. 

Fastelavn er en dag de aller fleste feirer med gode, saftige boller. Vi har tipsene til hvordan du skal få perfekte boller hver eneste gang. Det er noen ting du må følge, som å elte deigen lenge nok, heve deigen og måle opp ingrediensene nøye. Nydelige fastelavnsboller, som blir gode hver eneste gang.

Gluten – vegetar – 3 timer – 9-12 boller

Ingredienser deig:
450 g hvetemel
50 g sukker
25 g ferskgjær
2 ts kardemomme
1 ts kanel
½ ts salt
1 stort egg
2 dl melk
75 g romtemperert smør i terninger
1 egg til pensling

Krem og syltetøy:
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ss bringebærsyltetøy pr polle
Melis

Slik gjør du: 
I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader.

Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i).

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.

Når du har tilsatt all smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Velt deigen ut på kjøkkenbenken og bruk hendene til å kna deigen litt ekstra så den blir smidig. Form deigen til en stram ball.

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.

Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir. Jeg plasserer dem litt tett, bare med ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

Pensle bollene med egg og stek på 190 grader varmluft, eller 200 grader over/undervarme i ca. 14-15 minutter. Ikke overstek bollene, da blir de bare tørre.

Pisk sammen kremfløte, frø fra vaniljestang og sukker til du har en stiv krem, men ikke overpisk så kremen skiller seg.

Skjær hver bolle i to og smør et godt lag med syltetøy på hver bunn.

Fordel kremen mellom bollene og dryss med melis

Oppskrift fra Obs.no